Eric (56) laat vol trots al zijn medailles zien die hij de afgelopen jaren heeft verzameld. Zijn eerste deelname was in 2000. Die medaille heeft hij nog steeds in zijn bezit, hoewel hij er toch een paar al heeft weggedaan. Dat vindt hij jammer, want hij vindt het wel gaaf om ze terug te zien en dan had hij er nog meer om naast elkaar te leggen.

Hardlopen is zijn grote passie en hij heeft een voorliefde voor de 4 Mijl. “Ik kan niet helemaal uitleggen waarom, maar het is het hele sfeertje. Ik vind het gewoon het mooiste loopfeest in de provincie,” vertelt Eric, een geboren Groninger. Het parcours van de Menzis 4 Mijl van Groningen loopt door de buurt waarin hij is opgegroeid: Helpman. Hij vertelt met een grote glimlach dat mensen hem daar herkennen en nog steeds zijn naam scanderen als hij voorbijloopt tijdens de 4 Mijl.

 

Eric startte ooit als individuele deelnemer, maar hij loopt tegenwoordig mee met het bedrijventeam van Menzis. Het grootste verschil tussen de Bedrijvenloop en de individuele deelnames is de startpositie en de mensen waarmee hij loopt. “In het bedrijventeam kun je iets gerichter lopen omdat je startpositie gunstiger is. Ook zitten er in ons bedrijventeam nog ex-collega’s. Die worden nog steeds opgenomen en dat zorgt voor een kleine reünie. Dat is de gezelligheid die er ook omheen hangt. Dat gevoel kan ik niet helemaal uitleggen. Dat geeft wel een bepaalde vorm van magie. Het blijft gewoon heel speciaal.”

Dat speciale gevoel en de gezellige sfeer rondom de Menzis 4 Mijl van Groningen benoemt Eric elke keer weer. Dat is dan ook één van de redenen waarom hij elk jaar weer deelneemt. Een andere reden waarom hij meedoet is het goede doel. De Menzis 4 Mijl van Groningen steunt jaarlijks een goed doel waar de deelnemers van het evenement geld voor inzamelen. Dit jaar is er gekozen voor het Jeugdfonds Sport & Cultuur Groningen. Het Jeugdfonds betaalt de contributie voor kinderen uit gezinnen waar te weinig geld is voor een sportclub, muziek – of dansles, schilderen, theaterschool of een andere creatieve cursus.

Het valt hem ook op dat het evenement door de jaren heen enorm gegroeid is. Ook onder de bedrijventeams. “Het is een soort olievlek-effect. Er zijn steeds meer mensen bijgekomen die de 4 Mijl zijn gaan lopen en die ook besmet worden met het 4 Mijl-virus. Ik heb ook het idee dat we écht mensen enthousiasmeren om meer te bewegen en dan ook mee te doen aan de Menzis 4 Mijl van Groningen. Ik zie die groep alleen maar groeien en dat is gewoon heel mooi.”

De mooiste herinnering aan de 4 Mijl heeft Eric aan zijn eerste deelname. “Het was toen ijskoud en toen stond mijn vrouw met mijn eerstgeborene op de arm bij de finish,” vertelt hij. “Wat ik ook schitterend vind, is dat ook mensen met een beperking over de finish komen. Ik kan nog kippenvel krijgen van mensen die werkelijk waar met krukken de finish overkomen. We juichen ze dan ook allemaal naar binnen, tot de allerlaatste. Dat is echt bijzonder om te zien.”

Eric is van plan om de Menzis 4 Mijl van Groningen te lopen zolang hij dat nog kan. “Het wordt niet saai. Ik heb geen één jaar hetzelfde meegemaakt, dat maakt het ook superleuk!”. Hij spoort iedereen dan ook aan om zich ook in te schrijven. “Het is het toegankelijkste loopfeestje wat er is. Iedereen kan meedoen en op zijn eigen manier lopen, op zijn eigen tempo. Het is heerlijk om dat te doen!”

Ook zin om mee te lopen met het grootste en mooiste loopfeest van Noord-Nederland? Inschrijven kan hier.
Heb jij, net als Eric, een bijzonder verhaal? Stuur dan een bericht naar info@4mijl.nl o.v.v. Menzis 4 Mijl van Groningen - Bijzondere verhalen.


Schrijf je nu in!

Je kunt je inschrijven voor de 36e editie van de Menzis 4 Mijl van Groningen. Inschrijven kan nu via de onderstaande link.

Lees meer