Goed voorbereid

Goed voorbereid aan de start

Op zondag 13 oktober vindt de 33e editie van de Menzis 4 Mijl van Groningen. Heb je aan alles gedacht? Bekijk dan even onze checklist met alles over het parcours, startvakken en al het andere wat je niet mag vergeten.
Reisadvies Zondag 13 oktober

Tijdens het evenement op zondag 13 oktober zijn er verschillende afsluitingen rondom het parcours. De straten die onderdeel zijn van het finishgebied zijn voor al het verkeer afgesloten en alleen voor voetgangers toegankelijk op vertoon van een bewonerspas. 

Op deze pagina vind je alle informatie over de bereikbaarheid van de Menzis 4 Mijl van Groningen. We adviseren, gezien de drukte, om met de trein of de pendeldienstbussen te reizen.

 

Vervoersmiddelen

Afsluiting wegen

Bekijk hieronder met welke wegafsluitingen je te maken kunt krijgen.

Wegafsluitingen Haren
Wegafsluitingen Groningen

Openbaar vervoer


Openbaar vervoer

Wij adviseren om met het openbaar vervoer te reizen. Kijk op www.9292.nl om je reis via bus of trein te plannen. Vanaf station Haren is het 10 minuten lopen naar de kledingwagens en de start. De kleur van je startnummer geeft aan welke borden je vanaf het station moet volgen om bij de juist kledingwagen te komen.

NS

Als je van buiten Groningen of Haren komt, adviseren we op met de NS te reizen. Kijk voor de meest actuele treintijden op www.ns.nl om je treinreis te plannen.


Busvervoer
Er zijn veel aangepaste buslijnen. Bekijk onze uitgebreide bereikbaarheidspagina om te zien welke dit zijn. 

Fietsenstallingen

In de binnenstad van Groningen zijn vijf gratis bewaakte fietsenstallingen. Bekijk voor de openingstijden de website van Groningen Fietsstad

Parkeren


Vanzelfsprekend adviseren wij iedereen om met het openbaar vervoer te komen. Mocht het niet mogelijk zijn om met het openbaar vervoer te komen, dan raden wij aan om te parkeren bij Transferium Haren. Vanaf het transferium is het mogelijk om naar de start te lopen. De reguliere buslijn 22 rijdt tussen 07.00 en 19.00 uur van en naar het centrum van Groningen.

Kijk hier voor meer informatie over parkeren in Groningen

 

Pendelbussen

Naar de start

Op vertoon van het startnummer kan je zondag 13 oktober gratis gebruik maken van onderstaande pendelbussen. Deze pendelbussen blijven heen en weer rijden tot onderstaande tijden. Deze pendelbussen zijn enkel toegankelijk voor deelnemers. 

10:00 - 12:15 uur        
Van Naar  
CS Groningen Kledingwagens 1 t/m 5 Halte 1 - Centrum Haren   
Martini Plaza Kledingwagens 6 t/m 13  Halte 2 - Rijksstraatweg t.h.v. Dilgtweg 
P+R Hoogkerk    
P3 Bornholmstraat    
     
12:15 - 14:15 uur    
Van Naar  
CS Groningen Kledingwagens 6 t/m 13 Halte 3 - Einde Helperzoom
Martini Plaza    
P+R Hoogkerk    

  

Na de finish

14:15 - 18:00 uur        
Van Naar
A-weg     P3 Bornholmstraat 
  Martini Plaza   
  Transferium Hoogkerk    
  Centrum Haren 

  
Programma zondag 13 oktober 2019

Loopstromen op basis van kleuren startwaves. Starttijden onder voorbehoud.
Tijd Wave Startvak open Activiteit
13.00 uur 1 12.00 uur Wedstrijdloop / Charity Run
13.05 uur 2 12.00 uur Bedrijvenloop
13.15 uur 3 12.00 uur Bedrijvenloop
13.25 uur 4 13.05 uur Bedrijvenloop
13.35 uur 5 13.15 uur Bedrijvenloop
13.45 uur 6 13.25 uur Recreantenloop
13.55 uur 7 13.35 uur Recreantenloop
14.05 uur 8 13.45 uur Jeugdloop
14.15 uur 9 13.55 uur Recreantenloop
14.25 uur 10 14.05 uur Studentenloop
14.35 uur 11 14.15 uur Recreantenloop
14.45 uur 12 14.25 uur Recreantenloop
16.00 uur - - Feestelijk onthaal laatste loper


Meest gestelde vragen beantwoord

Ik heb geen startbewijs ontvangen, wat nu?

Ik zou mijn startnummer thuisgestuurd krijgen en ik heb nog niks ontvangen
De startnummers kunnen nog tot zaterdag verstuurd worden. Wanneer je het startnummer zondagochtend nog niet thuis ontvangen, kom dan ruim van te voren naar de Helpdesk bij sporthal Beatrixoord in Haren. 

Ik zou mijn startnummer per mail ontvangen
Controleer ook je spambox. Indien je ook daar niets hebt ontvangen, of je bent afgemeld voor onze nieuwsbrieven, kom dan naar de helpdeskbij sporthal Beatrixoord in Haren. 

Kan ik in een andere startwave starten?

Starten in een latere wave mag altijd, hiervoor hoef jij geen contact op te nemen met de organisatie. Het is niet toegestaan om in een eerdere startwave te starten. 

Let op: Wijzigen van startwave is niet meer mogelijk.  Op jouw startnummer staat aangegeven in welke startwave je bent ingedeeld. Krijg jij jouw startnummer niet thuisgestuurd? Dan staat jouw startwave in de mail die je hebt ontvangen. 

 

Is er een tassenafgifte inbegrepen?

De gratis tassenafgifte bevindt zich bij het Wilheminapark. Hier kun je ook terecht voor de kleedgelegenheid. Er is een aparte tent voor heren en voor dames. Er is geen mogelijkheid om te douchen. Bekijk hier het evenemententerrein.

Wat zijn handige tips voor lopen in het voorspelde weer?

Adviezen in de voorbereiding en vóór de loop

1. Kleding en weer:

 • Boven 15 graden en zeker 20 graden moet je je kleden in lichte ventilerende kleding, anders kan het lichaam de warmte niet kwijt en dreigt warmtestuwing. (geen katoen; dat houdt het vocht vast)

 • Bij koud weer (5 graden en voor langzame lopers 10 graden) is een thermo-shirt op de huid de beste keuze. Draag erover heen een dunne, ventilerende laag (geen nylon). Een muts is aan te raden bij een lage gevoelstemperatuur en wind.

 • Strik je veters grondig (dubbele knoop), zorg ervoor dat ze niet los gaan tijdens de wedstrijd.

Hoe langzamer je tempo des te meer kleding je nodig hebt (behalve bij ca. 20 graden). Bij wandelen treedt een flinke afkoeling op. De gevoelstemperatuur is met name afhankelijk van wind en vochtigheid. Bijvoorbeeld: Wanneer de temperatuur +10°C is met een matige wind (windkracht 5) dan voelt het aan als +4°C. Is het echter 5°C met een matige wind dan voelt het aan als - 4°C. Vaak zakt in Rotterdam 's middags de temperatuur zo'n 5 à 6°C zodat wij vaak bij de langzame lopers afgekoelde lopers zien.

2. Maak een loopschema
Dit is uiteraard afhankelijk van het evenement waaraan je deelneemt.
3. Loop uitsluitend op goed ingelopen ( nooit nieuwe!) schoenen en sokken en let op het wegdek bij iedere training en de wedstrijd. Wissel het links en rechts lopen op de weg af wanneer mogelijk. 
4. Heb je een koortsende ziekte (>39o) in de week vóór het evenement, loop dan niet mee!

Adviezen direct voor en tijdens de loop
1. De hoeveelheid die je drinkt, is afhankelijk van het weer en van transpiratie (dit is zeer individueel). Drink tot 45 minuten voor de start extra. Stop dan met drinken en bezoek nog een toilet. Neem een flesje mee in het startvak (ca. 300 ml.) en drink dat 5-10 min. voor de start leeg. Zo voorkom je dat je onderweg moet plassen. Dorstgevoel is nooit een goede graadmeter. Als je niet gewend bent te drinken, drink dan alleen water: 100-200 ml. elke 15 minuten. Dranken met koolhydraat (5-8%) zijn ook geschikt, zorg dat je per uur ongeveer 70 gram koolhydraten inneemt gedurende de gehele race. Flesjes met afgemeten sportdrank (die je aan een riem meedraagt) kunnen je daarbij helpen. Bij koel weer of wanneer je geen snelle loper bent, neem dan liever energiedranken dan vast voedsel of fruit. Dit laatste blijft te lang in de maag. Hulpregel: het gewichtsverschil tussen voor en na de loop van meer dan 1 kg staat gelijk aan de hoeveelheid drank die je te weinig hebt gedronken. Probeer dit uit bij trainingen!

2. Luister naar je lichaam! Voel je je zich niet lekker, stop dan. Eerste symptomen van uitdroging zijn: kippenvel op borst en bovenarmen, rillingen, druk in het hoofd, duizeligheid, later spierkramp, braken en droge huid. Deze verschijnselen kunnen snel overgaan in desoriëntatie en verwarring. Heb je wel eens problemen gehad met uitdroging en/of hoge temperatuur dan heb je meer kans het wederom te krijgen (zeker bij warm weer). Loop dan niet; uitvallen is geen schande!

3. Heb je kuitkramp, loop dan langzaam of wandel, eventueel licht rekken; niet stoppen maar wel extra drinken! Pas op voor uitdroging.
4. Start rustig. Controleer je tempo, elke seconde op de kilometer te hard in het begin van de race, kan aan het einde minutenverlies per kilometer betekenen. Loop je eigen tempo; vermijd tempoverhogingen en sprinten in de laatste kilometers.

5. Stop bij pijn op de borst, abnormale kortademigheid en duizeligheid.
6. Let goed op het wegdek en andere situaties om je heen.
7. Breng vaseline aan op tepels, dijen en andere schuurplekken.
8. Medische informatie over ziekten (bijv. suikerziekte,medicijnen) dien je bij je te dragen, bij voorkeur ook vermeld op de achterzijde van het startnummer. Schrijf daar tevens een telefoonnummer op van een contactpersoon, die tijdens de race bereikbaar is. Vermeld je naam, adres en telefoonnummer eveneens op de achterzijde van het startnummer.

Adviezen na de loop

1. Drink veel en loop goed uit. Neem eerst te drinken en gebruik daarna een lichte maaltijd (brood, banaan e.d.).
2. Ook de dagen erna regelmatig wandelen en extra drinken, evenals koolhydraatrijke producten. Neem voldoende tijd voor herstel!
3. Bij koud weer direct verkleden en evt. thee of bouillon drinken. Geen alcoholische dranken of koffie.
4. Direct na de finish is het zinvol om ruim te drinken en voldoende koolhydraten te eten om het vocht- en energieverlies weer aan te vullen. Sportdrankjes met koolhydraten, een ruime hoeveelheid water ( >1/2liter) en rijpe bananen of andere vruchten zijn aanraders.

Urgente vragen vlak vóór de wedstrijd
Heb je, ondanks goede voorbereiding en het lezen van de medische voorlichting, nog urgente vragen over training, blessures, voeding etc. op de dagen vóór een loopevenement dan kun je contact opnemen met jouw huisarts.

Welke verzorging krijg ik onderweg?

Zorg dat je een half uur voor de start nog water of een sportdrankje drinkt. Neem tijdens het lopen bij de verzorgingspost ook een bekertje water aan. Alle deelnemers ontvangen na de finish een flesje Vifit Sport.

Ik wil mijn startnummer overdragen, hoe doe ik dat?

Startnummer overdragen
Indien je onverhoopt niet kunt deelnemen aan het evenement en toch een startnummer hebt gekocht, kun je je startnummer laten overschrijven op een andere naam. Hieronder lees je alle informatie. 

Overdragen met voornaam op startnummer
In verband met het bestellen van de startnummers is het overschrijven van een startnummer met bedrukking van voornaam mogelijk tot en met 9 september. Hierna worden de startnummers bedrukt en is het niet meer mogelijk jouw voornaam op het startnummer te drukken. 

Overdragen met naam in de online uitslagen
Het is na 9 september nog steeds mogelijk om je startnummer over te dragen zodat de naam in de uitslagen goed staat. Het startbewijs wordt dan per e-mail opgestuurd naar degene die staat ingeschreven en dient onderling te worden overdragen. Deze verantwoordelijkheid ligt bij de lopers. Het overdragen van startnummers kan t/m zondag 13 oktober en kan alleen via het online inschrijfformulier op de website. Het is niet mogelijk om dit ter plekke op het wedstrijdsecretariaat te regelen.

Let op: als de oud deelnemer heeft ingeschreven voor 9 september, dan wordt het startnummer nog naar de oude deelnemer gestuurd met de naam van die persoon erop. Je dient zelf zorg te dragen van de juiste overdracht van het fysieke startnummer.

 

Stappenplan voor overdragen

 1. Log in op je Mylaps account via het online inschrijfformulier op de website. De link en het wachtwoord hiervoor heb je ontvangen in je bevestigingsmail.
 2. Als je bent ingelogd klik je op “registratie overdragen”:
 3. Vul de naam en het email adres in van degene die jouw startbewijs gaat overnemen en klik op “doorgaan”.
 4. Degene die jouw startbewijs overneemt ontvangt nu een mail om de overdracht te voltooien.
 5. De nieuwe persoonsgegevens worden door hem/haar ingevoerd en eventuele producten kunnen nog worden bijgekocht. Let op! Heb jij al producten aangeschaft laat dit degene die jouw startbewijs overneemt dan weten zodat dit niet dubbel wordt besteld.
 6. Als bij de laatste stap is betaald voor de overdracht is de overdracht geslaagd!

Betaling

De eventuele betaling voor het overnemen van het startnummer dient onderling geregeld te worden.

Waar kan ik mijn hardloopshirt ophalen?

Indien je het running shirt besteld hebt bij jouw inschrijving, kun je deze op vertoon van jouw startnummer ophalen op onderstaande tijden. 

 

   • Vrijdag 11 oktober tussen 12:00 – 15:00 aan de Schweitzerlaan 12 in Groningen.

   • Zaterdag 12 oktober tussen 12:00 – 15:00 aan de Schweitzerlaan 12 in Groningen.

   • Zondag 13 oktober vanaf 11.00 uur bij sportcomplex Beatrixoord in Haren.

Heb jij nog geen shirt gekocht, maar wil jij er we een? Een beperkte oplage shirts zijn nog te koop op de Westerhaven in Groningen bij de Merchandise stand.

Waar vind ik de uitslagen?

Na de finish komen de uitslagen online op de website en in de App. 

Ik kan mijzelf of iemand anders niet vinden in de 4 Mijl app

Geen zorgen. Er vindt geregeld een update plaats in de app. Zondagochtend 13 oktober voegen wij alle deelnemers toe die er nog niet in staan. Ook als je een startnummer hebt overgenomen, wordt dit in de app bijgewerkt. Dit gebeurt automatisch en hoef je niet door te geven aan de organisatie. 


App

Voor de aankomende editie van de Menzis 4 Mijl van Groningen is de app vernieuwd. In de mobiele app is alle informatie over het evenement in een handomdraai te bekijken. Via 'Live-tracking' kun je deelnemers op zondag 13 oktober live volgen op het parcours tijdens het evenement. 

Kan jij jezelf nog niet vinden in de  'Live-tracking'? Geen zorgen. Er vindt geregeld een update plaats in de app. Zondagochtend 13 oktober voegen wij alle deelnemers toe die er nog niet in staan. Ook als je een startnummer hebt overgenomen, wordt dit in de app bijgewerkt. Dit gebeurt automatisch en hoef je niet door te geven aan de organisatie. 

Download de app