Deelnemersinformatie

Annuleren

Indien de Deelnemer verhinderd is aan het Evenement deel te nemen, wordt het betaalde inschrijfgeld niet gerestitueerd. Ook bij wijziging van de afstand waarvoor ingeschreven is, vindt geen restitutie van inschrijfgeld plaats. Andere betalingen op grond van de Overeenkomst worden niet gerestitueerd.

Bedrijvenloop

Jaarlijks nemen meer dan 8.000 lopers en loopsters namens hun bedrijf deel aan de Bedrijvenloop van de Menzis 4 Mijl van Groningen. De Bedrijvenloop is het onderdeel bij uitstek om uw bedrijf in de spotlights te zetten. Doe samen met collega's mee en geef een boost aan de teamspirit. Train samen en stimuleer elkaar om samen die felbegeerde eindstreep te halen! Speciaal voor bedrijven is er gelegenheid om na te borrelen in een van de gezellige locaties in de binnenstad van Groningen. Daarnaast is er de mogelijkheid om alle teams op de foto vast te leggen.

De Menzis 4 Mijl van Groningen kent twee mogelijkheden om met het bedrijf deel te nemen aan de Business Run:

 • Bedrijven Wedstrijdloop: in dit team mogen alleen medewerkers van het bedrijf meelopen
 • Bedrijven Recreantenloop: in dit team is er geen maximum aan het aantal gastlopers (bijv. zakenrelaties

Extra's

Elke loper van de Bedrijvenloop ontvangt een gratis functioneel Menzis 4 Mijl van Groningen 2017 Running Shirt en per team ontvang je een teamfoto in meerdere formaten die ook digitaal beschikbaar wordt gesteld.

Categorieën

Uitslagen

Atleten komen in de uitslag niet allemaal voor in dezelfde klasse. Er is een overall uitslag en een uitslag gesplitst in mannen en vrouwen. Verder worden voor de uitslag de wedstrijdatleten ingedeeld in de onderstaande leeftijdscategorieën.

Prijzengeld

Op de dag van de 4 Mijl is er een prijsuitreiking voor de senioren overall én voor de Nederlandse top op de Vismarkt (finish). Er is naast overall prijzengeld mannen en vrouwen, apart prijzengeld voor mannen en vrouwen nationaal, junioren en mastercategorie. Bij de Masters wordt er slechts één categorie gehanteerd, alle masters van 35+, 45+, 55+ etc. strijden dus in dezelfde categorie.

*De spelregels: het hoogste bedrag wordt aan de atleet uitgekeerd. Elke deelnemer komt in aanmerking voor eenmaal een prijs. Bij de Masters en de junioren worden geldprijzen uitgekeerd voor de nummers 1, 2 en 3 als er minimaal 20 lopers in de categorie meedoen. Bij minder dan 20 lopers worden er twee geldprijzen uitgekeerd. Bij minder dan 10 lopers wordt er één prijs uitgekeerd.

De wedstrijdatleten worden ingedeeld in de volgende leeftijdscategorieën:

Mannen junioren (tot 20 jaar) Vrouwen (tot 20 jaar)
Mannen senioren (vanaf 20 jaar) Vrouwen (vanaf 20 jaar)
Mannen masters 35+  Vrouwen 35+ 
Mannen masters 45+ Vrouwen 45+
Mannen masters 55+ Vrouwen 55+
Mannen masters 65+ Vrouwen 65+
Mannen masters 75+ Vrouwen 75+
   

Categorieën

CODE MANNEN

LEEFTIJD

ONDERDEEL

J6-12 (jongens)

6 - 12

Chiquita Jeugdloop powered by GasTerra

MJUN

6 - 18

Recreantenloop / Bedrijvenloop / Charity Run

J13-18 (jongens)

13 - 18

Chiquita Jeugdloop powered by GasTerra

MJUN

14 - 19

Wedstrijdloop

MSR

19 – 34

Recreantenloop / Bedrijvenloop / Charity Run

MSR

20 - 34

Wedstrijdloop

M35 (Masters)

35 - 39

Wedstrijd / Recreantenloop / Bedrijvenloop / Charity Run

M45 (Masters)

45 - 49

Wedstrijd / Recreantenloop / Bedrijvenloop / Charity Run

M55 (Masters)

55 en ouder

Wedstrijd / Recreantenloop / Bedrijvenloop / Charity Run

CODE VROUWEN

LEEFTIJD

ONDERDEEL

M6-12 (meisjes)

6 - 12

Chiquita Jeugdloop powered by GasTerra

VJUN

6 - 18

Recreantenloop / Bedrijvenloop / Charity Run

M13-18 (meisjes)

13 - 18

Chiquita Jeugdloop powered by GasTerra

VJUN

14 - 19

Wedstrijdloop

VSR

19 - 34

Recreantenloop / Bedrijvenloop / Charity Run

VSR

20 - 34

Wedstrijdloop

V35 (Masters)

35 - 39

Wedstrijd / Recreantenloop / Bedrijvenloop / Charity Run

V45 (Masters)

45 - 49

Wedstrijd / Recreantenloop / Bedrijvenloop / Charity Run

V55 (Masters)

55 en ouder

Wedstrijd / Recreantenloop / Bedrijvenloop / Charity Run

Chiquita Jeugdloop powered by GasTerra

Chiquita is dit jaar de hoofdsponsor van de Jeugdloop bij de Menzis 4 Mijl van Groningen. Hierdoor krijgen deelnemers aan de Jeugdloop iets extra’s als ze over de finish komen! Bij de Westerhaven is een echt Chiquita Meetingpoint gevestigd, waar deelnemers aan de Jeugdloop een speciale Chiquita medaille, een banaan, een gaaf t-shirt en een rugzak krijgen! Bij de t-shirts zijn er verschillende maten aanwezig (zolang de voorraad strekt). Dit Chiquita Meetingpoint kan tevens gebruikt worden voor kinderen die hun ouders/begeleiders kwijt zijn geraakt.

Customer Care

Voor vragen over jouw inschrijving kun je contact opnemen via info@4mijl.nl.

Je ontvangt jouw startnummer ongeveer een week voor aanvang van het evenement per post thuis als je je tijdig hebt ingeschreven. Het startbewijs is strikt persoonlijk en niet overdraagbaar. 

Datum

De 32ste editie van de Menzis 4 Mijl van Groningen vindt plaats op zondag 14 oktober 2018.

Finishfoto

Een persoonlijke finishfoto als unieke herinnering! Marathon-Photos is de officielle fotograaf voor de Menzis 4 Mijl van Groningen 2017. Alle deelnemers worden gefotografeerd op meerdere plekken langs het parcours en natuurlijk bij de finish. Na de Menzis 4 Mijl krijg je jouw persoonlijke foto's per e-mail toegestuurd die je vervolgens kan bestellen.

Graveren medaille

Laat je medaille direct graveren na je finish! In het inschrijfformulier kun je hiervoor "medaille graveren" aanvinken. Als je het bij jouw inschrijving aangeeft, bedragen de kosten hiervoor € 6,50. Als je dit niet bij je inschrijving vooraf hebt aangegeven, kun je je medaille na afloop laten graveren, maar de kosten bedragen dan € 8,00.

Inschrijven

De inschrijving voor de 32e editie opent in 2018.

Medaille

Alle deelnemers ontvangen na het passeren van de finish een unieke Menzis 4 Mijl van Groningen 2017-medaille. Bovendien kun je je medaille laten graveren met je naam en eindtijd. Indien je bij je inschrijving hebt aangegeven dat je een medaille wil laten graveren (kosten € 6,50), dan heb je aan je startnummer een bonnetje met een medaille erop. Deze lever je in bij de graveerstand. Indien je dit vooraf niet hebt besteld, dan kun je het op de dag van het evenement alsnog laten doen voor € 8,- per gravure. Pinnen is mogelijk.

Medisch advies

Adviezen in de voorbereiding en vóór de loop

1. Als u problemen heeft met uw gezondheid, die een verhoogd risico geven op hart / vaatziekten, zoals overgewicht, hoge bloeddruk, te hoog cholesterol, suikerziekte, al eerder opgetreden hart / vaatziekten, danwel veel voorkomen hiervan in de familie, of indien u vaak blessures heeft, adviseren wij u een sportkeuring op een Sport Medisch Adviesbureau (S.M.A) of sportpoli. Op de website www.sportzorg.nl kunt u meer informatie vinden over keuringen, manieren van testen en evt. ook een vragenlijst invullen, m.n. ook een cardio/vasculaire vragenlijst. Na invulling daarvan kunt u bepalen of het voor u zinvol is om u op hart/vaatgebied medisch te laten keuren.

2. Kleding en weer:

 • Boven 15°C en zeker 20°C moet u zich kleden in lichte ventilerende kleding, anders kan het lichaam de warmte niet kwijt en dreigt warmtestuwing. (geen katoen; dat houdt het vocht vast) • Bij koud weer (5°C graden voor snelle lopers en 10°C voor langzame lopers) is een thermo-shirt op de huid de beste keuze. Draag erover heen een dunne, ventilerende laag (geen nylon). Een muts is aan te raden bij een lage gevoelstemperatuur en wind.
 • Strik uw veters grondig (dubbele knoop), zorg ervoor dat ze niet los gaan tijdens de wedstrijd.

Opm.: Hoe langzamer uw tempo des te meer kleding u nodig heeft (behalve bij ca. 20°C). Bij wandelen treedt een flinke afkoeling op. De gevoelstemperatuur is met name afhankelijk van wind en vochtigheid. Bijvoorbeeld: Wanneer de temperatuur +10°C is met een matige wind (windkracht 5) dan voelt het aan als +4°C. Is het echter 5°C met een matige wind dan voelt het aan als -4°C. Vaak zakt in Groningen 's middags de temperatuur zon 5 à 6°C zodat wij vaak bij de langzame lopers afgekoelde lopers zien.

3. Maak een loopschema
Dit is uiteraard afhankelijk van het evenement waaraan u deelneemt.

4. Loop uitsluitend op goed ingelopen schoenen en sokken en let op het wegdek bij iedere training. Wisselt u het links en rechts lopen op de weg af wanneer mogelijk. Trekt u absoluut geen gloednieuwe schoenen of sokken aan tijdens de wedstrijd.

5. Heeft u een koortsende ziekte (>39°C) in de week vóór het evenement? Loop dan niet mee!

Adviezen direct voor en tijdens de loop

1. De hoeveelheid die u drinkt is afhankelijk van het weer en van transpiratie (dit is zeer individueel). Drink tot 45 minuten voor de start extra. Stop dan met drinken en bezoek nog een toilet. Neem een flesje mee in het startvak (ca. 300 ml.) en drink dat 5-10 min. voor de start leeg. Zo voorkomt u dat u onderweg moet plassen. Dorstgevoel is nooit een goede graadmeter. Als u niet gewend bent te drinken, drinkt u dan alleen water: 100-200 ml. elke 15 minuten. Dranken met koolhydraat (5-8%) zijn ook geschikt, zorg dat u per uur ongeveer 70 gram koolhydraten inneemt gedurende de gehele race. Flesjes met afgemeten sportdrank (die u aan een riem meedraagt) kunnen u daarbij helpen. Bij koel weer of wanneer u geen snelle loper bent, neemt u dan liever energiedranken dan vast voedsel of fruit. Dit laatste blijft te lang in de maag. Hulpregel: het gewichtsverschil tussen voor en na de loop van meer dan 1 kg staat gelijk aan de hoeveelheid drank die u te weinig hebt gedronken. Probeer dit uit bij trainingen!

2. Luister naar uw lichaam! Voelt u zich niet lekker, stop dan. Eerste symptomen van uitdroging zijn: kippenvel op borst en bovenarmen, rillingen, druk in het hoofd, duizeligheid, later spierkramp, braken en droge huid. Deze verschijnselen kunnen snel overgaan in desoriëntatie en verwarring. Heeft u wel eens problemen gehad met uitdroging en/of hoge temperatuur dan heeft u meer kans het wederom te krijgen (zeker bij warm weer). Loop dan niet; uitvallen is geen schande!

3. Heeft u kuitkramp, loop dan langzaam of wandel, eventueel licht rekken; niet stoppen maar wel extra drinken! Pas op voor uitdroging.

4. Start rustig. Controleer uw tempo, elke seconde op de kilometer te hard in het begin van de race, kan aan het einde minutenverlies per kilometer betekenen. Loop uw eigen tempo; vermijd tempoverhogingen en sprinten in de laatste kilometers.

5. Stop bij pijn op de borst, abnormale kortademigheid en duizeligheid.

6. Let goed op het wegdek en andere situaties om u heen.

7. Breng vaseline aan op tepels, dijen en andere schuurplekken.

8. Medische informatie over ziekten (bijv. suikerziekte, medicijnen) dient u bij zich te dragen, bij voorkeur ook vermeld op de achterzijde van het startnummer. Schrijf daar tevens een telefoonnummer op van een contactpersoon, die tijdens de race bereikbaar is. Vermeld uw naam, adres en telefoonnummer eveneens op de achterzijde van het startnummer.

Adviezen na de loop

1. Drink veel en loop goed uit. Neem eerst te drinken en gebruik daarna een lichte maaltijd (brood, banaan e.d.).

2. Ook de dagen erna regelmatig wandelen en extra drinken, evenals koolhydraatrijke producten. Neem voldoende tijd voor herstel!

3. Bij koud weer direct verkleden en evt. thee of bouillon drinken. Geen alcoholische dranken of koffie.

4. Direct na de finish is het zinvol om ruim te drinken en voldoende koolhydraten te eten om het vocht- en energieverlies weer aan te vullen. Sportdrankjes met koolhydraten, een ruime hoeveelheid water ( >1/2liter) en rijpe bananen of andere vruchten zijn aanraders.

Urgente vragen vlak vóór de wedstrijd Heeft u, ondanks goede voorbereiding en het lezen van de medische voorlichting, nog urgente vragen over training, blessures, voeding etc. op de dagen vóór een loopevenement dan kunt u contact opnemen met uw huisarts.

Medische verzorging langs het parcours

Op een aantal punten is er een medische post waar Eerste Hulp kan worden verleend. Klik hier voor een overzicht van alle posten. Heb je hulp nodig of kun je onverhoopt niet meer verder? Loop dan in een rustig tempo door naar de eerstvolgende verzorgingspost. Hier word je door medewerkers van het Rode Kruis opgevangen. Het is niet mogelijk om je op willekeurige plaatsen langs het parcours op te halen. Voor noodgevallen is er direct na de finish een locatie ingericht.

Minimum leeftijd
Onderdeel Minimumleeftijd
Wedstrijdloop 14 jaar
Recreantenloop 6 jaar
Chiquita Jeugdloop powered by GasTerra 6 t/m 18 jaar
Bedrijvenloop 16 jaar

* op de dag van het evenement.

Muziek langs het parcours

Op 8 oktober 2017 is er volgens traditie veel muziek tijdens de Menzis 4 Mijl van Groningen. Ook dit jaar staan er weer tientallen bands, DJ'acts en orkesten staan langs het parcours om de lopers en de supporters muzikaal te begeleiden.

My Energylab trainingschema

Wil jij perfect voorbereid aan de start van de Menzis 4 Mijl van Groningen verschijnen? Dan biedt MyEnergyLab het ideale platform om verantwoord veilig jouw sportieve doel te bereiken. Je kunt het trainingsschema aanschaffen bij je inschrijving.

 • Speciale prijs: € 5,00 voor een trainingsschema van 8 tot 24 weken (normale prijs: € 1,- per week).
 • Nadat jouw inschrijving is ontvangen, krijg je binnen enkele dagen een e-mail van MyEnergyLab met je persoonlijke vouchercode.
Parcours

Bekijk hier het parcours.

Programma Start en finish

De start is in de Kerklaan in Haren en de finish op de Vismarkt in Groningen.

Subway

SUBWAY® restaurants is wereldwijd het grootse Quick Service Restaurant met ruim 44.000 restaurants in 112 landen. Bij SUBWAY® restaurants kun je terecht voor versbereide Subs (Submarine Sandwiches) en salades, die voor je ogen bereid worden met de meest heerlijke ingrediënten, precies zoals jij dat wil.

 

Het draait bij ons allemaal om keuze; verschillende broodsoorten, kies je voor kip, tonijn, kalkoen of een van de vele andere opties. Met ruime keuze aan heerlijke groenten, kaas en saus kun je elke keer weer een eigen creatie samenstellen die bij jou past.

Er is een low-fat range van diverse Subs onder de 6 gram vet die goed passen binnen een gebalanceerd dieet.

Stel een Sub samen die barst van energie voor je volgende workout of om weer op te laden na je run. Of je nu kiest voor pittige Jalapeños, double meat voor extra proteïnen of extra avocado – bij SUBWAY® restaurants bepaal jij! www.subway.nl.

 

 

700X250 Whitefblogo

T-shirt Recreantenloop

Voor de 31ste editie is opnieuw een speciaal running shirt ontworpen. Mocht je het shirt nog niet besteld hebben, dan kun je dat alsnog vrij eenvoudig doen. Gebruik jouw persoonlijke gegevens om in te loggen bij 'Mijn Account' aan de rechterzijde. Er zijn speciale shirts voor mannen (S t/m XXXL) en vrouwen (XS t/m XXL). Ook is het mogelijk om voor € 5,00 extra je shirt te personaliseren met je eigen naam er op. Let wel op: dit personaliseren is mogelijk tot en met 23 augustus.

Mannen  Vrouwen


Ophalen shirt

Als je je tijdig (voor 21 september) hebt ingeschreven krijg je het startnummer en gepersonaliseerde shirt (indien besteld) toegestuurd op het door jou opgegeven adres. Heb je een niet-gepersonaliseerd shirt besteld bij jouw inschrijving? Deze kun je vrijdag 6 oktober tussen 14.00 en 17.00 uur en zaterdag 7 oktober tussen 10.00 en 14.00 uur ophalen bij Schweitzerlaan 12 in Groningen. Je kunt jouw shirt ook zondag na de finish ophalen in de Westerhaven in Groningen.

T-shirt Bedrijvenloop

Voor alle teamleden (max 7 lopers per team) stelt de organisatie gratis een functioneel Runningshirt beschikbaar. Let op! Het invullen van de shirtmaten is mogelijk tot en met 5 september a.s. Na deze datum kan de levering van de gewenste maten niet meer worden gegarandeerd.

Het unieke 4 Mijl shirt is vanaf dit jaar ook verkrijgbaar met eigen teamnaam of bedrijfslogo. Voor € 10,00 (excl. BTW) per shirt loopt jouw team straks met jullie bedrijfsnaam op voor en achterzijde. Een gepersonaliseerd shirt bestellen is niet langer mogelijk.

 

T-shirt Jeugdloop

Voor alle leerlingen die mee doen aan de Chiquita Jeugdloop powered by GasTerra biedt Chiquita een super gaaf shirt aan! Bij de Westerhaven is een echt Chiquita Meetingpoint gevestigd, waar deelnemers aan de Jeugdloop een speciale Chiquita medaille, een banaan, een gaaf t-shirt en een rugzak krijgen. Bij de t-shirts zijn er verschillende maten aanwezig (zolang de voorraad strekt). 

Tassenafgifte

Je kunt je tas (op eigen risico) afgeven bij de kledingwagens in Haren. Let op: als de kledingwagens sluiten, vertrekken ze naar Groningen. Zorg er dus voor dat je kleding op tijd in de wagen ligt. De tijd van jouw kledingwagen vind je terug op je startnummer. Op vertoon van je startnummer kun je je kleding weer ophalen bij de kledingwagen in Groningen.

Tijdslimiet

Alle deelnemers moeten binnen een nader te bepalen tijd de finish op de Vismarkt gepasseerd zijn. Alle deelnemers die na de deadline de finish passeren, worden niet meer opgenomen in de wedstrijduitslag.

Tijdsregistratie

Er worden BibTags gebruikt voor het registreren van je tijd. Achter op je startnummer (Bib) bevindt zich een elektronische chip (Tag) en een kunststof afstandhouder. BibTag maakt het registreren van je tijden heel eenvoudig, het enige wat je moet doen is het correct dragen van het startnummer.

Tips om een goede tijdregistratie te garanderen

 • Draag het startnummer zichtbaar op de borst. Bedek het startnummer niet met een jack of met je handen tijdens het passeren van de matten op de start- en finishlijn. Deze matten vangen het signaal van je BibTag op. (Let ook op met het indrukken van je eigen stopwatch op de start- en finishlijn).
 • Vouw of kreukel het startnummer niet. Zeker niet op de plaats waar de Tag zit.
 • Gebruik vier speldjes op de hoekpunten van het startnummer, doorboor de Tag niet.
 • Verwijder de kunststof afstandhouder niet.
 • De BibTag werkt op basis van een andere technologie dan de MYLAPS ChampionChip. Daarom kun je tijdens dit evenement geen gebruik maken van je gele of groene MYLAPS ChampionChip.

Je kunt je MYLAPS ChampionChip echter gewoon aan je schoen laten zitten, deze stoort niet op het BibTag syteem. De Tags hoeven niet ingenomen te worden na de race, je kunt het startnummer (met Tag) als souvenir bewaren of bij het gewone afval weggooien (kunststof).

Wat is de officiële tijd? De brutotijd is de officiële tijd! Deze start op het moment dat het startschot valt en stopt op het moment dat je de finish passeert. De nettotijd is de tijd die start op het moment dat je de mat op de startlijn passeert en stopt als je de finish passeert. Deze nettotijd wordt als extra service vermeld.

Toiletten

Toiletten bevinden zich in zowel het start- als het finishgebied op verschillende plekken.

Uitslagen

Alle uitslagen worden na afloop van het evenement op deze website gepubliceerd.

Verzorging

Tip van de organisatie: drink een halfuur voor de start nog water of een sportdrankje dat je gewend bent te drinken. Tijdens de wedstrijd neem je bij de verzorgingspost een bekertje water en drink je dit helemaal op. Alle deelnemers ontvangen na de finish een flesje AA Drink.

Vrijwilligers

Dankzij de medewerking en het enthousiasme van zo’n 600 vrijwillige medewerkers kan de Menzis 4 Mijl van Groningen elk jaar weer succesvol worden georganiseerd. Wil je meewerken aan de organisatie en de kans grijpen om het evenement van heel dichtbij mee te maken? Klik dan hier.

Wedstrijdreglement

Recreantenloop
Mocht je na jouw inschrijving jouw gegevens willen wijzigen of alsnog een product willen bestellen, dan kan dit eenvoudig door in te loggen op jouw account via het inschrijfformulier. Online inschrijven kan tot en met vrijdag 6 oktober 12.00 uur.

Bedrijvenloop en Chiquita Jeugdloop powered by GasTerra
Mocht je na inschrijving gegevens willen wijzigen van jouw team of alsnog een product willen bestellen, dan kan dit eenvoudig door in te loggen op jouw account via het inschrijfformulier. Let op: je kunt deelnemersgegevens wijzigen tot en met donderdag 5 oktober 2017.

Menzis AA Drink Chiquita Dagblad van het Noorden GasTerra Gemeente Groningen Gemeente Haren Marathon Photos MB Promotions NewComm IT OOG Radio en TV RTV Noord Zalsman Groningen Runner's World Magazine