Onmisbaar loopfeest in aantocht met de 31ste editie van de Menzis 4 Mijl van Groningen

De Menzis 4 Mijl van Groningen, die aanstaande zondag voor de 31ste keer wordt gehouden, houd ‘het Noorden’ al weken bezig. Overal treffen lopers de laatste voorbereidingen om goed voorbereid aan de start in Haren te verschijnen. De organisatie kijkt uit naar een prachtige editie met duizenden enthousiaste deelnemers. Om 13.00 uur wordt het startschot verricht door Pieter van Veen, burgemeester van de gemeente Haren.

Enorme aantallen en impact op de stad

Dat de Menzis 4 Mijl van Groningen een enorme impact heeft op Groningen en omgeving blijkt wel uit de deelnemers aantallen. Bijna 23.000 lopers waaronder 442 verschillende bedrijven verdeeld over meer dan 1000 teams staan aan de start. Om de doorstroming bij de start goed te laten verlopen vertrekken de deelnemers in Haren in verschillende startwaves. Langs de route staan 16 muziekpunten om de lopers aan te moedigen. Bij de finish op de Vismarkt wacht een heldenonthaal. RTV Noord doet de hele dag live verslag op TV, radio, internet en social media.

Een aantal leuke feiten op een rij:

 • 12 kledingwagens
 • 22 pendelbussen
 • 23.000 bekertjes en AA Drink Iso Lemon
 • 7 LED-schermen
 • 400 vrijwilligers van atletiekverenigingen
 • 120 verkeersregelaars
 • 4000 dranghekken
 • 1200 bouwhekken
 • 1 km spandoek
 • 30 vlaggenmasten
 • 6 bogen
 • en natuurlijk 23.000 medailles

Snelle tijden verwacht

Het razendsnelle parcours van de 4 Mijl telt slechts drie bochten en staat daarmee garant voor snelle tijden. Ook dit jaar staan internationale en nationale topatleten aan de start. Yomif Kejelcha, winnaar in 2015, liep eerder dit jaar al de derde snelste tijd op de 3000 meter (7.30.09) en 5000 meter (12.49.04). Bij de vrouwen wordt van olympisch kampioen Ruth Jebet snelle tijden verwacht. Van Nederlandse bodem geven de Roy Hoornweg, snelste Nederlandse man in 2014, 2015 en 2016 en Jip Vastenburg act de presence.

Veel bekende Nederlanders bij de Charity Run

Traditioneel is het goede doel een belangrijk onderdeel van de 4 Mijl. Een groot aantal bekende Nederlanders loopt zondag mee voor Kids United, de maatschappelijke tak van voetbalclub FC Groningen. Onder andere doelman Sergio Padt en muziekproducer Jeroen Dekker hebben gezamenlijk enkele duizenden euro’s opgehaald. De verwachting is dat het bedrag nog verder oploopt. Allemaal met het doel om een nieuw ministadion te realiseren waar voetbaltrainingen en -activiteiten voor kinderen en jongeren met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking mogelijk te maken.

Bereikbaarheid tijdens de 4 Mijl

In overleg met de Gemeente Haren en Groningen zet de organisatie alle mogelijke middelen in om de lopers, toeschouwers en omwonenden van een bereikbare stad te voorzien. Met dank aan de NS is het ook dit jaar mogelijk om op vertoon van je startbewijs tussen 11.00 en 18.00 uur gratis met de trein te reizen tussen Groningen en Haren. Daarnaast rijden diverse pendelbussen van de Vismarkt naar opstapplaatsen.

Vernieuwde 4 Mijl biedt livetracking en veel meer

De nieuwe 4 Mijl app is een absolute must voor iedere deelnemer en bezoeker tijdens de 4 Mijl van Groningen. Belangrijkste nieuwigheid is de mogelijkheid om deelnemers live te volgen middels ‘Live-tracking’. Na de start is de loper live te zien op het interactieve parcours en wordt een verwachte aankomsttijd vermeld. Deze functionaliteit is voor alle deelnemers en wordt automatisch geactiveerd.

Persoonlijke shirts, startnummer en medaille graveren

Ook dit jaar is er weer een speciaal running shirt ontworpen met de skyline van Groningen. De shirts worden nog verkocht bij de Westerhaven. Net als vorig jaar hebben alle deelnemers hun voornaam op het startnummer, zo wordt het voor toeschouwers langs het parcours nog makkelijk om de deelnemers aan te moedigen.

Nadat deelnemers gefinisht zijn is het mogelijk om direct hun medaille te laten graveren met hun naam en eindtijd. Op het startnummer zit een icoontje dat aangeeft of deelnemers dit vooraf hebben besteld bij inschrijving. Is het vooraf niet besteld, dan kan het als nog ter plaatse op de Westerhaven gerealiseerd worden.

 

Menzis AA Drink Chiquita Dagblad van het Noorden GasTerra Gemeente Groningen Gemeente Haren Marathon Photos MB Promotions NewComm IT OOG Radio en TV RTV Noord Zalsman Groningen Runner's World Magazine