Mooie prestaties tijdens het grootste loopevenement de 31ste Menzis 4 Mijl van Groningen

De 31ste editie van de Menzis 4 Mijl van Groningen leverde in prachtige weersomstandigheden Victor Chumo op als winnaar. De Keniaanse topatleet liep de traditionele 6,437 km in een razendsnelle tijd van 17 minuten en 31 seconden. De Ethiopische Yomif Kejelcha finishte daar vlak achter als tweede in 17 minuten en 32 seconden. Noah Kipkemboi volgde op de voet in 17 minuten en 36 seconden. Bij de vrouwen maakte Ruth Jebet haar favoriete rol volledig waar. Jebet kwam overtuigend als eerste over de finish na 19 minuten en 16 seconden. Slechts twee seconden boven het parcoursrecord van Viola Kibiwot uit 2013 (19:14). Langs de finishstraat op de Vismarkt stond wederom een uitzinnig publiek om de lopers binnen te halen.

Roy Hoornweg, drie voorgaande jaren winnaar van de 4 Mijl, moest het onderspit delven tegen Richard Douma. Douma was dit jaar verrassend de snelste Nederlander en finishte in precies 19 minuten. Jip Vastenburg was de snelste Nederlandse vrouw en evenaarde op prachtige wijze het parcoursrecord van Maureen Koster in 19 minuten en 59 seconden (2015).

Chumo verrassend de snelste voor Kejelcha

Voor de 31ste editie waren sterke internationale en nationale atleten aanwezig. De weersomstandigheden bij de start in Haren waren uitstekend: droog, zon, circa 13 graden en lichte wind. Na het startschot en snel bochtenwerk versnelden de atleten voor het lange rechte stuk richting Groningen. De doorkomst halverwege lag net iets onder de negen minuten met een kopgroep van negen atleten. Eenmaal bij de Vismarkt aangekomen genoot Chumo zichtbaar van het in grote getale aanwezige publiek en finishte door het lint van hoofdsponsor Menzis.

Onder belangstelling van de nationale en internationale pers laat Chumo enthousiast weten: “Wat een mooie wedstrijd! De start in Haren, het snelle en vlakke parcours met veel publiek, alles aan dit evenement straalt. De finish zal ik niet meer vergeten!”

De organisatie laat na afloop weten tevreden te zijn met het resultaat en de gelopen tijden: “Een prachtige wedstrijd. Snelle tijd, goede weersomstandigheden en een spannende wedstrijd” zegt Race Director Elske Dijkstra.

Groots in routine

Als de eerste lopers zondag morgen wakker worden, is van herfstachtig weer geen sprake. De regen en wind die zaterdag nog volop aanwezig waren, hebben plaats gemaakt voor de zon. Haren ontwaakt, evenals de Vismarkt in Groningen, en maakt zich klaar voor een uniek evenement. Alles staat klaar: de startboog van Menzis gaat omhoog, de DJ doet een laatste soundcheck en horeca openen hun deuren. Dit gebeurt inmiddels routinematig, de 4 Mijl is in de loop der jaren uitgegroeid tot een begrip, een onmisbaar loopfeest in Noord-Nederland.

Terwijl overal in ‘het Noorden’ lopers zich klaarmaken beginnen de toplopers met hun voorbereiding in het gemeentehuis van Haren. Daar is de zogeheten Pre Race Meeting, de aftrap waar alle genodigde wedstrijdlopers en deelnemers aan de Charity Run hun startnummer krijgen. Het goede doel van de 31ste editie was Kids United, de maatschappelijke tak van voetbalclub FC Groningen. Onder andere doelman Sergio Padt en muziekproducer Jeroen Dekker hebben samen met alle Charity Runners duizenden euro’s opgehaald. Als doel om een nieuw ministadion voor voetbaltrainingen en -activiteiten voor kinderen en jongeren met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking mogelijk te maken. Later die middag is aan Kids United de cheque met het bedrag overhandigd. Een prachtige bedrag van €85.300,- dat nog verder zal oplopen.

Iedere loper zijn of haar eigen doel

Bij de start in Haren is het druk en gezellig. De ene loper bereikt de finish (heel) snel en gaat op zoek naar verbetering van zijn of haar tijd, de ander neemt rustig de tijd. Jong en oud staan aan de start. Of je nu voor de eerste keer meedoet of de 31ste keer, dit voelt als thuiskomen. Onder de deelnemers doen ruim 7000 bedrijvenlopers mee van 442 bedrijven verdeeld over meer dan 1000 teams. Als de DJ de lopers in het startvak opzweept, zit de sfeer al goed in. Snel nog even een selfie delen op Facebook en dan is het zover.

De burgemeester van Haren heeft de eer het eerste startschot te laten klinken en de wedstrijdlopers schieten weg. Van deze snelheidsduivels weten we inmiddels dat ze in minder dan 20 minuten de finish zullen bereiken. Om de vijf minuten vertrekt vervolgens een nieuwe groep lopers. Dit ritueel voltrekt zo de komende twee uur totdat de rust wederkeert in Haren. Onderweg is het voor de lopers een gemak om zich te vermaken. Overal staat publiek langs het parcours en spelen muziekbands. Halverwege staan verzorgingsposten waar vrijwilligers de lopers voorzien van drinken. Zonder deze vrijwilligers zou de 4 Mijl niet zo’n succes zijn!

Hoe dichter de lopers bij de binnenstad komen, hoe beter zij het geluid van de binnenstad kunnen horen. Voor velen is de 4 Mijl één grote massa aan gezelligheid. Om de zoveel minuten komt er weer een bekende langs. Mede dankzij het in grote getalen aanwezige publiek zullen velen de laatste meters op de Vismarkt niet snel vergeten. Daar wacht tevens de unieke 4 Mijl medaille.

Bedankt allemaal en gefeliciteerd met jullie prestaties. Geniet van de welverdiende medaille!

Menzis AA Drink Chiquita Dagblad van het Noorden GasTerra Gemeente Groningen Gemeente Haren Marathon Photos MB Promotions NewComm IT OOG Radio en TV RTV Noord Zalsman Groningen Runner's World Magazine